CMEPIUS-stipendije Ambasade Slovenije u BiH

Ambasada Republike Slovenije, posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, obavijestila nas je da je u okviru Centra za mobilnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja Republike Slovenije (CMEPIS) za akademsku 2015/2016. godinu (u periodu od 1. 10. 2015 – 30. 09. 2016. godine), za državljane Bosne i Hercegovine na raspolaganju 18 mjesečnih stipendija za studijsko usavršavanje na visokoškolskim ustanovama u Sloveniji.
Ove stipendije su namijenjene za studente prvog, drugog ili trećeg ciklusa koji žele da dio svog studija (obično u trajanju od 3 do 10 mjeseci) provedu na jednoj od visokoobrazovnih institucija u Sloveniji. Stipendija se ne nudi za cjelokupne (degree) programe, kao ni za kurseve slovenačkog jezika. Granična dob za prijavu je 26 godina za studente koji studiraju, i 30 godina za istraživanje. Ova stipendija podrazumjeva: 
-    Mjesečni džeparac u iznosu 286,00 €,
-    Besplatan smještaj u Univerzitetskom studentskom centru,
-    Osnovno zdravstveno osiguranje.
Sve informacije o stipendiji možete naći na web stranici: http://www2.cmepius.si/en/bilateralscholarships.aspx
 
Potrebna dokumentacija koju je potrebno dostaviti je:
2.    Pozivno pismo od univerziteta u Sloveniji (originalno pozivno pismo mora biti u dokumentaciji prilikom prijavljivanja),
3.    Kopija pasoša (sa slikom),
4.    1 pismo preporuke,
5.    Kopija diplome završenog studija i/ili prepis ocjena.
 
Svi ovi dokumenti moraju biti ili na slovenačkom jeziku ili prevedeni na engleski jezik. 
Dokumenti se dostavljaju Službi za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu (Obala Kulina bana 7, 71000 Sarajevo – u štampanoj formi, putem protokola u prizemlju), a rok za predaju je 05. mart 2015. godine do 16,00 sati.  Nepotpuna dokumentacija se neće uzimati u obzir.