JOHN CAGE: Happy New Ears!!! (1.februar, MAS)

Muzička akademija u Sarajevu obilježava stogodišnjicu rođenja Johna Cagea. Cjelodnevnim otvorenim umjetničko-obrazovnim događajem kojeg Muzička akademija organizuje u petak 1. februara 2013., od 10.00 do 22.00, ova institucija daje svoj doprinos godini globalnog obilježavanja stoljeća od rođenja “novog proroka” muzičke umjetnosti.

 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

JOHN CAGE
Happy New Ears !!!

petak, 01.02.2013.

izložbeni multimedijalni događaj
od 10.00 do 22.00

poseban koncertni događaj
u 20.00

+ koktel
(Muzička akademija, Josipa Štadlera 1, Sarajevo)/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


GODINA ČUDNIH ZBIVANJA


Dana 5. septembra 2012. započela je godina globalnog obilježavanja stoljeća od rođenja “novog proroka” muzičke umjetnosti, čovjeka čije je djelovanje u filozofskim i praktičnim formama otvorilo nove horizonte za razumijevanje muzičkog i umjetničkog kosmosa, kao prostora koji se nezaustavljivo širi i čiji su dometi srazmjerni samo beskraju vremena i prostora. I predstojeći događaji na Muzičkoj akademiji posvećeni su obilježavanju Cageove obljetnice, koja u ovoj godini dominira naslovnicama časopisa i portala, ali i najznačajnijih svjetskih koncertnih dvorana i muzeja savremene umjetnosti.

Iako se zbog njihove nekonvencionalne prezentacije tako uvijek i ne doima, djela Johna Miltona Cagea (Los Angeles, 5. september 1912 – New York, 12. avgust 1992) polaze od činjenice da je muzika naizgled samo prostor za dokolicu i razbibrigu, te da postoji neka veća istina zbog koje je ipak skoro svaki čovjek muzici neodoljivo privučen i instinktivno predan. Međutim, Cageovo razumijevanje muzike, i to posebno instrumentalne muzike koja nije opterećena dodatnim značenjima koja nameće tekst u vokalnoj muzici, dolazi od činjenice da je tako intenzivno prisustvo kakvo ima muzika u našim životima poput fokusa na neki objekt koji zapravo ne postoji, i koji snažno doživljavamo, iako ga ne možemo do kraja percipirati, ne možemo mu odrediti granice i otkriti do kraja tajnu njegovog postojanja, baš kao i kosmosu u koji smo uronjeni. To je možda i razlog zbog kojeg nas muzika pred sobom uvijek na kraju razoruža, zbog njene sposobnosti da nas učini bližim sa postojanjem, bližim sa svijetom, svjesnijim sebe i okoline.

Slijedeći tradicije zen budizma, John Cage kroz svoju muziku, ili “organizirani zvuk”, što je termin koji on preferira, poziva slušaoca da se ne fokusira na tok muzičkog djela kao na sadržaj koji ima razvoj, u kojem je jedan trenutak neke buduće kulminacije važniji od nekog drugog u vremenu, i koji slušamo sa naporom obaveze da razumijemo. Sasvim suprotno, Cage nas poziva da prestanemo da slušamo očekivanja koja nam nameću konvencije naučenog i kulturološki ispravnog, i da se prepustimo trenutku u kojem postojimo, trenutku u kojem nas zvuk poziva na zadovoljstvo stanja spoznaje o postojanju u kojem prepoznajemo sebe i drugog, u kojem čujemo sebe i drugog, u kojem vidimo sebe i drugog, i da prigrlimo igru života kao igru najveće umjetnosti, umjesto da je podredimo nekoj igri koju smo vještački stvorili i proglasili važnijom i dostojnom pijedestala, koji danas umjetnost institucionalno nerijetko dobija.

Zbog toga je prizivanje svjesti o svijetu, sebi, drugome, o samome Cageu, lajtmotiv programa HAPPY NEW EARS!!!, naslovljenom prema jednom Cageovom tekstu u kojem nas on poziva da se stalno radujemo svakom novom neplaniranom iskustvu, svakom novom trenutku kao novom otkrovenju.

Dan Johna Cagea bit će usmjeren na predstavljanje niza dokumentarnih zapisa i filmova, videodokumentacije izvođenja njegovih radova, projekcije njegovog filma i reprodukcije njegovih govornih i elektroakustičkih djela, uz izložbu njegovih napisa, partitura i dokumenata. Obzirom da će istovremeno biti predstavljeno i oko 20 sati raznih videomaterijala, posjetioci su pozvani da dan studiranja Johna Cagea posvete izučavanju djela ovog kompozitora, koji će dati mnoga objašnjenja za one koji ne razumiju ideje i sadržaje savremene umjetničke muzike, bez obzira na njihovo prethodno muzičko obrazovanje.

Slijedeći Cageovo učenje koje se protivi hijerarhiji i posebno razdvajanju od života ili pijedestaliziranju umjetnosti, dan Johna Cagea bit će predstavljen kao otvoreni školski dan, jedne umjetničke i obrazovne ustanove, koja poziva sviju koji vole umjetnost da u ovom ambijentu provedu dio svog vremena. Nekonvencionalnost i nepretenciozost prezentacije nastojat će slijediti Cageovu ideju, da je umjetnost ne samo ravnopravni dio života, nego i da je umjetnost život, te će svi sadržaji biti interpolirani u prostore životne svakodnevnice Muzičke akademije.

Projekt je zajednička produkcija tima Muzičke akademije, koji čine mladi izvođači, kompozitori, teoretičari i muzikolozi, kako studenti, tako i profesori.

Postavka će biti otvorena u petak, 1. februara od 10 sati ujutro do 10 sati uvečer, a poseban događaj izvođenja njegovih performativnih djela započet će u 20 sati. Ulaz je slobodan. U toku dana na raspolaganju za razgovor i informacije za posjetice bit će nastavnici i studenti.

Umjetnost Johna Cagea je radikalna i kontroverzna. ali radikalno humanistička i subverzivna prema lažnim vrijednosnim sistemima. Upravo zbog toga poziv na prepoznavanje i studiranje vrijednosti, u društvu Bosne i Hercegovine, koje je danas krhko koliko su trošni vrijednosni stubovi koji ga drže, prihvatite tišinu Johna Cagea i njegovu poznatu izreku “I have nothing to say and I am saying it” kao prostor za refleksiju i komtemplaciju. Za sve koji su na to spremni, vrata umjetnosti Johna Cagea za to ostaju zauvijek otvorena.

Amila Ramović
Umjetnička rukovoditeljica projekta