Projekat korita rijeke Miljacke - Odsjek produkt dizajn

Studenti četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti Odsjeka za produkt dizajn, učestvovali su na izradi projekta renoviranja i revitalizacije korita Miljacke.

Svaki udžbenik historije navodi kako je kolijevka ljudske civilizacije uvijek bila riječna dolina. Rijeka koja protiče kroz naselje i spaja obale arhetipska je slika grada. Značenje slike sadržano je u jednostavnoj i moćnoj asocijaciji vode koja daruje i održava život.

Sarajevo je također jedan od tih gradova-sretnika kroz koji protiče rijeka. Ali Sarajevo je ujedno i grad koji je svojoj rijeci okrenuo leđa, kažu studenti završne godine produkt-dizajna na Akademiji likovne umjetnosti. Njih jedanaestoro su protekle dvije godine na predmetu Održivi dizajn radili na projektnom zadatku renoviranja i revitalizacije korita Miljacke. Njihov mentor, Srđa Hrisafović, kaže kako se “kompletna priča sastoji u sljedećem: iako se naš odsjek zove Produkt-dizajn, dizajn nipošto nije samo dizajn produkta, nego i dizajn prostora i grada”. Zbog toga su odlučili da svoje istraživanje usmjere u pravcu projektovanja multifunkcionalnog javnog gradskog prostora, i to uz korištenje novih tehnologija koje su čiste i energetski efikasne. Ideja je da se tok sarajevske rijeke reguliše i iskoristi za proizvodnju električne energije, ali također da se obale rijeke koja protiče kroz sam centar pretvore u malu gradsku oazu otvorenu za šetnju, aktivnosti na otvorenom, kulturna događanja...

Članak možete pogledati na narednom linku:
https://www.oslobodjenje.ba/o2/kultura/ispravljanje-krive-miljacke