Grafički dizajn

Odsjek Grafičkog dizajna na Akademiji Likovnih Umjetnosti osnovan je 1973 godine. Prof. Mladen Kolobarić bio je prvi profesor koji je u pravom trenutku ukazao na društvenu, privrednu, i političku potrebu za ovim studijem što svjedoče brojni uspješni diplomci, koji postižu zavidne rezultate u zemlji i inostranstvu. Grafički dizajneri, bivši studenti naše akademije, pripremljeni za sve profesionalne izazove osigurali su nam naslov lidera među sličnim studijima u regionu.

Princip naučno-istraživačkog, kreativnog i umjetničkog pristupa oblikovanju i projektiranju grafičkih proizvoda obilježio je specifičnu sarajevsku školu grafičkog dizajna. Rad na razvoju komunikoloških kriterija grafičkog dizajna te na ispitivanju i optimiziranju grafičkih, elektronskih medija i srodnih disciplina ima za cilj da po završetku studija mladi dizajneri čvrsto iskorače u profesionalni svijet, da streme kreativnim idealima i uključe se u širu profesionalnu zajednicu.

Stoga u toku studija podstičemo veze među sličnim fakultetima i akademijama, uključujemo vodeće ljude u poslovnom sektoru, umjetnosti i medijima, organiziramo i učestvujemo na takmičenjima, festivalima, workshop-ovima, seminarima te na taj način otvaramo mogućnosti zbližavanja sa kolegama, studentima sličnih umjetnosti iz regiona i drugih zemalja Evrope i svijeta.

Ciklusi

Akademsko Osoblje

Redovni profesor

Prof. dr.
Prof. mr.
Prof. mr.

Vanredni profesor

Prof. mr.
Prof. mr.
Prof. dr.
Prof. mr.

Docent

Doc. dr.
Doc. mr.
Doc. mr.
Doc. mr.

Laborant

Profesor Emeritus

Prof. dr.
Prof. mr.

In Memoriam

Prof. dr.
MD PhD

Projekti / Saradnja

Nagrade / Priznanja